Jak postępować, by na dłużej zachować świeżość ciętych kwiatów?

Cięte kwiaty
Każda kobieta lubi otrzymywać żywe kwiaty oraz dekorować nimi mieszkanie. Bywają one darowane przy okazji imienin, rocznic czy wizyt towarzyskich. Dość często przynosimy również kwiaty cięte z ogrodu albo kupujemy je na lokalnym bazarku, by udekorować salon. Poniżej przedstawiamy najważniejsze rady, dzięki którym żywe kwiaty dłużej pozostaną świeże.
1. Nigdy nie należy ustawiać kwiatów w pełnym słońcu.
2. Na noc dobrze jest wazon z kwiatami przenieść do chłodnego pomieszczenia. W czasie dnia należy zraszać kwiaty wodą z użyciem rozpylacza. Jednocześnie trzeba pamiętać, że tego zabiegu nie lubią takie kwiaty jak goździki oraz tulipany.
3. Warto wiedzieć także o tym, że woda pozostanie dłużej świeża jeśli będzie znajdować się w naczyniu metalowym.
4. Gdy napełniamy flakon wodą lepiej użyć wody odstanej niż takiej pobranej bezpośrednio z kranu. Wodę w której będą stały kwiaty dobrze jest zakwasić, gdyż zabieg ten hamuje rozwój bakterii gnilnych.  W tym celu można zastosować tabletkę aspiryny albo odrobinę kwasku cytrynowego. Stosowany jest także sposób, gdzie trzeba włożyć miedzianą monetę do wody. Jeśli zaś chcemy stworzyć dobrą odżywkę dla kwiatów to możemy do wody dodać odrobinę miodu albo cukru.
5. Gdy wstawiamy do wody kwiaty świeżo ścięte powinniśmy wybrać wodę zimną. Z kolei gdy nasze kwiaty nie są już pierwszej świeżości, należy je wstawić do wody o nieco wyższej temperaturze.
6. Jeśli samodzielnie komponujemy bukiet powinniśmy wybrać kwiaty, które są jeszcze na etapie pąków, bo takie wytrwają najdłużej.
7. Dobrym sposobem na odświeżenie róż jest zanurzenie ich na kilka sekund w bardzo zimnej wodzie.