Podlewanie warzyw w okresie ich rozwoju, a zwłaszcza podczas wykształcania się części jadalnych, jest bardzo istotnym elementem pielęgnacji. Są to etapy przypadające na późną wiosnę i lato, kiedy to w Polsce nie ma zbyt obfitych opadów i pojawiają się okresowe susze, którą mogą powodować mniejsze i gorsze jakościowo plony. Dokładne ilości wody, jakie trzeba wówczas dostarczać, uzależnione są od gatunku, rodzaju podłoża oraz tego, czy roślinę uprawiamy w gruncie czy w pojemniku. Jest jednak kilka ogólnych zasad, którymi warto się kierować.
Jak często podlewamy warzywa?
Uznaje się, że lepiej podlewać rośliny rzadziej, ale obficiej niż często małymi porcjami wody, ponieważ tylko obfitsze nawodnienie daje pewność, że woda dotrze na 10-20 cm od powierzchni ziemi. Przy częstym, skromnym podlewaniu wilgoć nie będzie miała szansy dotrzeć do korzeni roślin. Powinniśmy znaleźć złoty środek, by nie przesuszać roślin, ale też ich nie przelewać. W tym celu warto zwrócić uwagę na położenie korzeni danego gatunku. Rośliny o płytkim systemie korzeniowym, jak rzodkiewka, cebula, sałata czy ogórki, będą potrzebowały częstszego podlewania. Z kolei te o korzeniach położonych głęboko możemy podlewać nieco rzadziej, ponieważ w głębszych partiach gleby wilgoć utrzymuje się dłużej.
Częstotliwość podlewania może zostać zmniejszona przez zawartość w glebie próchnicy, ponieważ poprawia ona jej właściwości sorpcyjne. Dlatego warto co roku przed wysiewem lub wysadzeniem wzbogacać podłoże kompostem. Doraźnie może pomóc także ściółkowanie, które ograniczy odparowywanie wody.
Kiedy podlewać warzywa?
Roślin ogrodowych, w tym także warzyw, nie należy podlewać między 10 a 16. Wilgoć odparowuje wówczas z gleby najsilniej, więc podlewanie w tym czasie można by śmiało nazwać syzyfową pracą. Dodatkowo krople na liściach skupiają na sobie promienie słoneczne, co prowadzi do poparzenia roślin.
Najlepiej jest podlewać rośliny wczesnym rankiem lub ewentualnie późnym popołudniem. Nie wieczorem, ponieważ zroszone wówczas rośliny mogą pozostać wilgotne na noc, a to z kolei może prowadzić do rozwoju chorób grzybowych. Poranne podlewanie ma ten duży plus, że dobre nawodnienie roślin, pomaga im w przeprowadzeniu procesu fotosyntezy w ciągu dnia.
Jak i czym podlewać warzywa?
Podlewając warzywa, należy pilnować, by woda spadała jedynie na glebę, a nie liście roślin. Ważne jest także, by pamiętać, że korzenie rozrastają się na boki. Dlatego nie skupiajmy się jedynie wokół pędu, ale nawadniajmy też podłoże po bokach. Korzystne dla warzyw będzie również, jeśli postaramy się trzymać zawsze tej samej pory, ponieważ rośliny przyzwyczajają się do naszego wsparcia.
Jaką wodę wybrać? Ważne by nie była to woda pobrana ze stawu czy rowu, ponieważ mogą w niej licznie występować patogeny chorobotwórcze. Natomiast śmiało możemy gromadzić deszczówkę i wykorzystywać ją do nawadniania roślin. W tym celu zainteresujmy się zbiornikami do gromadzenia wody deszczowej. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie wody z kranu, warto napuścić ją dzień wcześniej, na przykład do beczki, by nie była bardzo zimna i nie spowodowała u roślin szoku termicznego.